Mając na uwadze kultywowanie i popularyzowanie tradycji kulinarnych powiatu sandomierskiego w 2003 roku Muzeum Okręgowe w Sandomierzu (obecnie Muzeum Zamkowe w Sandomierzu) wystąpiło z inicjatywą organizacji I edycji konkursu pt. Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne. Wydarzenie o randze regionalnej, promujące i dokumentujące niematerialne dziedzictwo kulturowe wpisuje się w założenia (ratyfikowanej w 2011 roku przez Rzeczpospolitą Polską) Konwencji UNESCO z 2003 roku w sprawie ochrony niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Impreza o charakterze cyklicznym odbywa się w siedzibie Muzeum, głównie w jesiennej – wrześniowej scenerii dziedzińca Zamku Królewskiego w Sandomierzu. Współorganizatorem wydarzenia jest Starostwo Powiatowe w Sandomierzu i Gmina Sandomierz.
Uczestnikami konkursu są delegacje miast i gmin powiatu sandomierskiego, które rywalizują ze sobą o zdobycie głównej nagrody tzw. Srebrnej Chochli. Mieszkańcy miast i gmin, w tym reprezentacje kół gospodyń wiejskich i lokalnych stowarzyszeń z dużym zaangażowaniem włączają się w przygotowanie zarówno samego „produktu konkursowego”, jak również wielu innych regionalnych potraw, wypieków, soków przeznaczonych do publicznej degustacji. Każdej edycji konkursu towarzyszy inny motyw kulinarny. Konkurs Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne został uwzględniony na mapie Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego oraz ujęty w kalendarzu imprez odbywających się w Sandomierzu w wydawnictwie reklamowym pt. Promocja produktów regionalnych Ziemi Sandomierskiej, wydanym przez Fundację Kultury Ziemi Sandomierskiej (2014).
Tegoroczna XX - jubileuszowa edycja konkursu Nasze sandomierskie - kulinaria regionalne zostanie rozstrzygnięta 2 września (sobota) o godz. 15.00, na Dziedzińcu Zamku Królewskiego w Sandomierzu, w siedzibie Muzeum Zamkowego w Sandomierzu. Jak co roku, również i tym razem uczestnikami konkursu będą delegacje miast i gmin powiatu sandomierskiego. Tematem przewodnim spotkania będzie – Kapusta kiszona w potrawach regionalnych. Każda gmina w krótkim publicznym wystąpieniu zaprezentuje przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością zgłoszoną do konkursu potrawę. W komisji jurorskiej zasiądą osoby popularyzujące lokalny folklor oraz przedstawiciele branży gastronomicznej, w tym Mateusz Gessler - ceniony polski kucharz, restaurator i osobowość medialna.
Jurorzy poddadzą oceniać nie tylko walory smakowe potraw, ale również, co jest bardzo istotne, ich pochodzenie regionalne, dobór składników, przyjętą technikę wykonania, formę prezentacji oraz estetykę gminnych stoisk. Zwycięzca uhonorowany zostanie nagrodą główną tzw. Srebrną Chochlą.
Tegoroczne wydarzenie objęte zostało honorowym patronatem Marszałka Województwa Świętokrzyskiego – p. Andrzeja Bętkowskiego, Starosty Powiatu Sandomierskiego – p. Marcina Piwnika, Burmistrza Miasta Sandomierza – p. Marcina Marca.
Wszystkich Państwa zapraszamy do udziału w imprezie. Wstęp wolny.
Patroni medialni:
TVP3 Kielce, Radio Kielce, Tygodnik Nadwiślański, Radio Leliwa, Echo Dnia, STV.INFO, iTV Wisła