W niedzielę 19 września w Sali Rycerskiej Zamku Królewskiego w Sandomierzu odbyła się XIX edycja konkursu „Nasze sandomierskie - kulinaria regionalne”. Tematem przewodnim były "Tradycyjne potrawy z kaszy". Do tegorocznych zmagań stanęły delegacje reprezentujące Gminy: Sandomierz, Zawichost, Samborzec, Koprzywnica, Dwikozy i Wilczyce.
Komisja w składzie: Kinga Kędziora-Palińska (Muzeum Okręgowe w Sandomierzu), Grażyna Szklarska (Starostwo Powiatowe w Sandomierzu), Lidia Pięta (Ośrodek Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej w Sandomierzu), Marcin Maciąg ( szef kuchni hotelu „Pod Ciżemką” w Sandomierzu) po burzliwych obradach zdecydowała, że Srebrną Chochlę otrzymuje w tym roku Gmina Zawichost, reprezentowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Czyżowie Szlacheckim. Zwycięska potrawa to pierogi z kaszą gryczaną – docenione za tradycyjny charakter dania, sposób ich zlepiania, przepis oraz wyjątkowy farsz.
Nagrodę główną wręczył Marcin Marzec, Burmistrz Miasta Sandomierza. Waldemar Maruszczak z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Sandomierzu wręczył nagrody dla wyróżnionych (Gmina Samborzec reprezentowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Milczanach za najciekawszą prezentację stoiska gminnego), natomiast wszystkie delegacje gmin otrzymały nagrody, które w imieniu Starosty Sandomierskiego wręczyła Grażyna Szklarska, członek Zarządu Powiatu Sandomierskiego.
Wydarzenie uświetnił występ zespołu śpiewaczego „Powiślanie” z Koprzywnicy.
Tegoroczny konkurs był wpisany w Europejskie Dni Dziedzictwa 2021, których hasłem były" Smaki Dziedzictwa".