2
2

XVI Edycja Konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”

Wielkość liter

kulinariaXVI Edycja Konkursu
„ NASZE SANDOMIERSKIE - KULINARIA REGIONALNE”

16 września (niedziela) 2018 r. godz. 14.00

Muzeum Okręgowe w Sandomierzu
Zamek, sala rycerska

 

 

Szesnasta edycja konkursu kulinarnego pt. „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne” przeprowadzona zostanie 16 września (niedziela) 2018 roku, o godz. 14.00 w siedzibie Muzeum Okręgowego w Sandomierzu. Motywem przewodnim tegorocznych zmagań kulinarnych będą Warzywa korzeniowe w lokalnej kuchni. Delegacje sześciu gmin powiatu sandomierskiego (Dwikozy, Koprzywnica, Łoniów, Obrazów, Samborzec, Zawichost) zaprezentują przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością wytypowany do konkursu „produkt kulinarny”. Spotkaniu towarzyszyć będzie degustacja lokalnych smakołyków przygotowanych przez delegacje gmin. Zwycięzca zostanie uhonorowany główną nagrodą Srebrną Chochlą, ufundowaną przez Burmistrza Miasta Sandomierza. Ponadto uczestnicy otrzymają pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez Starostę Powiatu w Sandomierzu.

Tegoroczna edycja konkursu odbywać się będzie pod Patronatem Pana Adama Jarubasa – Marszałka Województwa Świętokrzyskiego, Pana Stanisława Masternaka – Starosty Powiatu Sandomierskiego i Pana Marka Bronkowskiego – Burmistrza Miasta Sandomierza. Patronat medialny nad konkursem przyjęli: Echo Dnia, TVP Kielce i Radio Leliwa, Polskie Radio Kielce. Wszystkich serdecznie zapraszamy. 


REGULAMIN XVI EDYCJI KONKURSU
„ NASZE SANDOMIERSKIE - KULINARIA REGIONALNE”

I. Postanowienia ogólne i cel konkursu:

1. Zakres tematyczny konkursu:Warzywa korzeniowe w lokalnej kuchni.

2. Organizatorem konkursu jest Muzeum Okręgowe w Sandomierzu, ul. Zamkowa 12, 
27-600 Sandomierz. 

3. Gminy powiatu sandomierskiego winny powiadomić (telefonicznie bądź pisemnie) Muzeum o swoim uczestnictwie w konkursie najpóźniej do dnia 13 września br. Adres do korespondencji:
Muzeum Okręgowe w Sandomierzu
XVI Edycja Konkursu Nasze sandomierskie– kulinaria regionalne
ul. Zamkowa 12, 27-600 Sandomierz
tel. (15) 644 57 57 w. 28 
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


4. Do oceny konkursowej każda z gmin możne zgłosić tylko jeden produkt kulinarny.
- gmina ma obowiązek publicznie zaprezentować zgłoszoną do konkursu potrawę (wystąpienie max. 5 min.)
- jurorom należy przedłożyć przepis - odzwierciedlający składniki i sposób przygotowania zgłoszonej potrawy (przepis należy doręczyć przed rozpoczęciem prezentacji konkursowej!)
- zgłoszone do konkursu specjały winny być udostępnione do publicznej degustacji

5. Ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się dnia 16 września 2018 r. (ok. godz.15.30).


II. Uczestnicy konkursu:

1. Konkurs adresowany jest do przedstawicieli gmin powiatu sandomierskiego.

III. Nagrody:

1. Prezentację konkursową oceniać będzie Komisja Konkursowa powołana przez organizatora.
2. Nagrodą główną konkursu jest „Srebrna Chochla”.
3. Organizatorowi konkursu przysługuje prawo przyznania dodatkowych nagród.
4. Decyzja Komisji Konkursowej jest ostateczna i nie przysługuje od niej odwołanie. 

IV. Kryteria oceny:

1. Pochodzenie regionalne potrawy.
2. Dobór składników.
3. Sposób przygotowania potrawy.
4. Walory smakowe.
5. Forma prezentacji i estetyka stoiska.

V. Ochrona Danych Osobowych:

Dane osobowe uczestników konkursu będą przetwarzane wyłącznie do celów związanych z organizowaniem Konkursu przy zachowaniu zasad określonych w ustawie o ochronie danych osobowych.

VI. Uwagi końcowe:

1. Biorący udział w konkursie potwierdzają, że wyrażają zgodę na zasady Konkursu zawarte w niniejszym Regulaminie i w pełni je akceptują.
2. W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem decyzja należy do Organizatora.

zaproszenie Konkurs kulinarny

Wirtualny spacer po wystawie OD PIASKU DO SZKŁA

7 MKiDN

10 patriotyzm

4 tripadvisor

Krzemień pasiasty w biżuterii i małych formach złotniczych

5 Bonum Publicum

5 Bonum Publicum

6 Pamiętnik Sandomierski

Godziny otwarcia Muzeum:

W sezonie turystycznym 
(1 kwietnia - 30 września)

 bip muz

Cennik biletów:

Bilet normalny: 20 zł
Bilet ulgowy: 12 zł
Bilet grupowy normalny z przew. MZS: 15 zł
Bilet grupowy ulgowy z przew. MZS: 10 zł
Bilet rodzinny (maks. 5 osób (2+3): 55 zł

 

 

 dostepnosc

© 2022 Muzeum Zamkowe w Sandomierzu. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Łącznie ilość odwiedzin:15486424

Obecnie na stronie 337 gości