Muzeum Okręgowe w Sandomierzu
Dziedziniec zamkowy, 15.09.2019 r., godz. 14.00
Wstęp wolny
15 września 2019 roku o godz. 14.00, na dziedzińcu zamkowym rozstrzygnięta zostanie XVII edycja konkursu kulinarnego pt. Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne. Motywem przewodnim tegorocznych zmagań kulinarnych będą Grzyby w lokalnej kuchni.
Polecamy do obejrzenia prezentację z minionych edycji konkursu.
Przedstawiciele gmin powiatu sandomierskiego zaprezentują przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością wytypowany do konkursu „produkt kulinarny”. Spotkaniu towarzyszyć będzie degustacja lokalnych smakołyków przygotowanych przez delegacje gmin. Zwycięzca zostanie uhonorowany główną nagrodą Srebrną Chochlą, sfinansowaną przez Burmistrza Miasta Sandomierza. Delegacje gmin otrzymają nagrody rzeczowe ufundowane przez Starostę Powiatu w Sandomierzu.
Tegoroczna edycja konkursu odbywać się będzie pod Patronatem: Pana Andrzeja Bętkowskiego – Marszałka Województwa Świętokrzyskiego, Pana Marcina Piwnika – Starosty Powiatu Sandomierskiego i Pana Marcina Marca – Burmistrza Miasta Sandomierza. Wszystkich serdecznie zapraszamy, wstęp wolny.
W przypadku niesprzyjających warunków pogodowych, rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w sali widowiskowej zamku sandomierskiego.
I.Ł.