2
2

XVIII Edycja Konkursu Kulinarnego

Wielkość liter

XVIII Edycja Konkursu KulinarnegoW niedzielę 20 września w scenerii Dziedzińca sandomierskiego Zamku rozstrzygnięta została XVIII edycja konkursu pt. "Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne". Motywem przewodnim tegorocznych zmagań kulinarnych były słodkie wypieki – ciasta regionalne. Pięć delegacji miast i gmin powiatu sandomierskiego: Dwikozy, Koprzywnica, Samborzec, Sandomierz, Zawichost, rywalizowało ze sobą o zdobycie nagrody głównej - Srebrnej Chochli, ufundowanej przez Burmistrza Miasta Sandomierza. Reprezentacje miast i gmin prezentowały konkursowe wypieki przed zgromadzoną publicznością oraz  komisją jurorską powołaną przez organizatora – Muzeum Okręgowe w Sandomierzu. Jurorzy zwracali uwagę na regionalne pochodzenie ciast, dobór składników, sposób wykonania, indywidualne walory smakowe, przyjętą formę prezentacji oraz estetykę gminnych stoisk.

Tradycyjny wypiek o nazwie Buracorz przyniósł zwycięstwo Miastu i Gminie Koprzywnicy. Wszystkim uczestnikom konkursu wręczone zostały pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez Starostę Powiatu Sandomierskiego.

Tegoroczna edycja konkursu odbywała się pod patronatem honorowym: prof. Piotra Glińskiego – Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Andrzeja Bętkowskiego – Marszałka Województwa Świętokrzyskiego, Marcina Piwnika – Starosty Powiatu Sandomierskiego i Marcina Marca – Burmistrza Miasta Sandomierza. Patronat medialny nad konkursem przyjęli: TVP 3 Kielce, Polskie Radio Kielce, Radio Leliwa, Echo Dnia, Świętokrzyskie Travel, STV - SandomierzTV.pl - Telewizja Internetowa.

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu za zaangażowanie włożone w przygotowanie pięknych stoisk oraz wyśmienitych ciast, którymi mogli delektować się goście imprezy.

******

I miejsce - Buracorz

Składniki:

1 średni burak cukrowy

10 dkg drożdży

1 kg maki [lub trochę mniej w zależności od wielkości buraka]

szczypta soli

szczypta cukru

1 jajko

syrop z cukru (trochę ciepłej wody, w niej rozpuścić łyżkę cukru).

Wykonanie:

Buraka obrać, pokroić na kilka kawałków i ugotować. Ostudzić i pokroić nożem na drobną kostkę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W wodzie z buraka rozrobić drożdże i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie mąkę wysypać na stolnicę, dodać szczyptę soli i cukru, jajko i buraka. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką aby ciasto wyrosło. Podzielić ciasto na dwie części, posmarować na wierzchu syropem z cukru i upiec placki. W zależności od grubości ciasta piec od 50 min do 1 godziny bądź trochę dłużej.

*Przepis otrzymany od przedstawicieli Miasta i Gminy Koprzywnica

Fot. Sylwia Mroczka

  

Wirtualny spacer po wystawie OD PIASKU DO SZKŁA

7 MKiDN

10 patriotyzm

4 tripadvisor

Krzemień pasiasty w biżuterii i małych formach złotniczych

5 Bonum Publicum

5 Bonum Publicum

6 Pamiętnik Sandomierski

Godziny otwarcia Muzeum:

W sezonie turystycznym 
(1 kwietnia - 30 września)

 bip muz

Cennik biletów:

Bilet normalny: 20 zł
Bilet ulgowy: 12 zł
Bilet grupowy normalny z przew. MZS: 15 zł
Bilet grupowy ulgowy z przew. MZS: 10 zł
Bilet rodzinny (maks. 5 osób (2+3): 55 zł

 

 

 dostepnosc

© 2022 Muzeum Zamkowe w Sandomierzu. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Łącznie ilość odwiedzin:16029997

Obecnie na stronie 264 gości