W minioną niedzielę (15 września 2019 roku), w scenerii zamkowego dziedzińca, rozstrzygnięta została XVII edycja konkursu p.t. Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne. Motywem przewodnim tegorocznych zmagań kulinarnych były grzyby w lokalnej kuchni. Osiem gmin powiatu sandomierskiego: Dwikozy, Koprzywnica, Łoniów, Obrazów, Samborzec, Sandomierz, Wilczyce, Zawichost, rywalizowało ze sobą o zdobycie nagrody głównej Srebrnej Chochli, ufundowanej przez Burmistrza Miasta Sandomierza. Delegacje gmin prezentowały zgłoszone do konkursu potrawy przed zgromadzoną publicznością oraz komisją jurorską powołaną przez organizatora – Muzeum Okręgowe w Sandomierzu. Jurorzy zwracali uwagę na pochodzenie regionalne dań, odpowiedni dobór składników, sposób ich wykonania, indywidualne walory smakowe, przyjętą formę prezentacji oraz estetykę gminnych stoisk.
Potrawa o nazwie Przysmak leśny - kluski kładzione w sosie kurkowym, przygotowana przez panie ze Stowarzyszenia "Gorzyczany z Sercem dla Ludzi”, po raz kolejny przyniosła zwycięstwo Gminie Samborzec. Atmosferę spotkania umilał występ zespołu ludowego Dwikozianie. Wszystkim uczestnikom konkursu wręczone zostały pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe, ufundowane przez Starostę Powiatu Sandomierskiego.
Tegoroczna edycja konkursu odbywała się pod Patronatem honorowym: Andrzeja Bętkowskiego – Marszałka Województwa Świętokrzyskiego, Marcina Piwnika – Starosty Powiatu Sandomierskiego i Marcina Marca – Burmistrza Miasta Sandomierza. Patronat medialny nad konkursem przyjęli: TVP 3 Kielce, Polskie Radio Kielce, Echo Dnia, Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego.
Serdecznie dziękujemy wszystkim delegacjom gmin powiatu sandomierskiego za zaangażowanie włożone w przygotowanie pięknych stoisk kulinarnych oraz wyśmienitych potraw, ciast, soków, którymi mogli delektować się goście imprezy.
Podziękowanie za pracę w komisji konkursowej składamy p. Irenie Godyń z Galerii Etnograficznej Zapole w Sandomierzu; Barbarze Sroczyńskiej i Zofii Wydro z Zespołu Obrzędowego „Lasowiaczki” z Baranowa Sandomierskiego oraz Dariuszowi Wójcikowi – znakomitemu kucharzowi, przedstawicielowi branży gastronomicznej.
Zachęcamy do przeczytania relacji z przebiegu imprezy:
I.Ł.