Dyrektor Muzeum Zamkowego w Sandomierzu ogłasza nabór na stanowisko – Asystent/Adiunkt w Dziale Głównego Inwentaryzatora.
- Wymagania podstawowe:
- wykształcenie – wyższe kierunkowe (administracja, historia, historia sztuki, archeologia, filologia polska, etnologia, etnografia, kulturoznawstwo, literaturoznawstwo),
- znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie (w stopniu co najmniej dobrym),
- znajomość przepisów prawa związanych z działalnością muzeów, z ewidencjonowaniem, przechowywaniem i zabezpieczaniem zbiorów muzealnych oraz ruchem obiektów,
- umiejętność pracy samodzielnej i w zespole,
- biegła znajomość pakietu MS Office (Word, Excel, Power Point),
- zaangażowanie, komunikatywność, dokładność, rzetelność, bardzo dobra organizacja pracy,
- umiejętność pracy pod presją czasu.
Czytaj więcej: Nabór na stanowisko – Asystent/Adiunkt w Dziale Głównego Inwentaryzatora
Od września wracają darmowe wtorki.
Już od 5 września, co wtorek, zapraszamy turystów indywidualnych na darmowe zwiedzanie wystaw stałych. Muzeum można odwiedzać w godzinach od 11.00 do 18.00. Ostatnie wejście o godz. 17.15.
Od 1 września w poniedziałki, Muzeum Zamkowe w Sandomierzu będzie zamknięte.
Muzeum Zamkowe w Sandomierzu zaprasza na wykład dra hab. Tomisława Giergiela „Heraldyka w kręgu Jerzego Ossolińskiego”.
Wykład towarzyszący wystawie czasowej „Jerzy Ossoliński – magnat z Sandomierza”, po wykładzie odbędzie się oprowadzanie kuratorskie.
Zapraszamy!
Zamek Królewski w Sandomierzu
Mając na uwadze kultywowanie i popularyzowanie tradycji kulinarnych powiatu sandomierskiego w 2003 roku Muzeum Okręgowe w Sandomierzu (obecnie Muzeum Zamkowe w Sandomierzu) wystąpiło z inicjatywą organizacji I edycji konkursu pt. Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne. Wydarzenie o randze regionalnej, promujące i dokumentujące niematerialne dziedzictwo kulturowe wpisuje się w założenia (ratyfikowanej w 2011 roku przez Rzeczpospolitą Polską) Konwencji UNESCO z 2003 roku w sprawie ochrony niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Impreza o charakterze cyklicznym odbywa się w siedzibie Muzeum, głównie w jesiennej – wrześniowej scenerii dziedzińca Zamku Królewskiego w Sandomierzu. Współorganizatorem wydarzenia jest Starostwo Powiatowe w Sandomierzu i Gmina Sandomierz.
Uczestnikami konkursu są delegacje miast i gmin powiatu sandomierskiego, które rywalizują ze sobą o zdobycie głównej nagrody tzw. Srebrnej Chochli. Mieszkańcy miast i gmin, w tym reprezentacje kół gospodyń wiejskich i lokalnych stowarzyszeń z dużym zaangażowaniem włączają się w przygotowanie zarówno samego „produktu konkursowego”, jak również wielu innych regionalnych potraw, wypieków, soków przeznaczonych do publicznej degustacji. Każdej edycji konkursu towarzyszy inny motyw kulinarny. Konkurs Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne został uwzględniony na mapie Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego oraz ujęty w kalendarzu imprez odbywających się w Sandomierzu w wydawnictwie reklamowym pt. Promocja produktów regionalnych Ziemi Sandomierskiej, wydanym przez Fundację Kultury Ziemi Sandomierskiej (2014).