Szukaj:
 
 
 
  Strona główna · Godziny otwarcia . Ceny biletów · Oferta edukacyjna · Lokalizacja Zamku · Sprawozdania i plany · Wolontariat · Kontakt  
  Data pl v0.2 - by KESS Dzisiaj jest poniedziałek, 18 grudnia 2017 r. 352 dzień roku  
 
Nawigacja
Zapowiedzi Wydarzenia
Wystawy
Wystawy czasowe Wystawy stałe
O muzeum
Działy i zbiory Historia muzeum Zamek sandomierski Szachy Oferta edukacyjna Publikacje Nagrody i wyróżnienia Mikołaj Gomółka Nasi Darczyńcy Podziękowania
Kontakt Oferty i cennik Nasi partnerzy Ogłoszenia, przetargi Galeria Logowanie
 
Losowa fotografia
 
 
Kulinaria
KONKURS KULINARNY
„NASZE SANDOMIERSKIE – KULINARIA REGIONALNE”

 

Mając na uwadze kultywowanie i propagowanie dawnych tradycji kulinarnych regionu świętokrzyskiego w 2003 roku Muzeum Okręgowe w Sandomierzu wyszło z inicjatywą organizacji I edycji konkursu kulinarnego Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne. Stałymi uczestnikami konkursu są gminy powiatu sandomierskiego, rywalizujące ze sobą o zdobycie głównej nagrody „Srebrnej Chochli”. Każdej edycji konkursu towarzyszy inny temat kulinarny. Przedstawiciele gmin, niejednokrotnie w asyście lokalnych zespołów śpiewaczych prezentują przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością zgłoszony do konkursu „produkt kulinarny” opatrzony stosownym przepisem.

 

W powołaniu na kryteria regulaminowe, członkowie komisji konkursowej oceniają nie tylko walory smakowe potraw, ale również co jest bardo istotne ich pochodzenie regionalne, właściwy dobór składników, przyjętą technikę wykonania, estetykę gminnych stoisk oraz formę publicznej prezentacji. Co roku pięknie zaaranżowane stoiska, suto zastawione różnorodnymi potrawami, ciastami, domowej produkcji nalewkami, sokami, przetworami, owocami i warzywami przyciągają uwagę licznie zgromadzonej publiczności, która bardzo chętnie uczestniczy w ich degustacji.

 

Oprócz głównej nagrody „Srebrnej Chochli” oraz pamiątkowych dyplomów ufundowanych przez Muzeum Okręgowe w Sandomierzu, gminom przyznawane są nagrody w postaci sprzętu AGD, ufundowane przez Starostę Powiatu Sandomierskiego.

 

Wykaz dotychczasowych edycji:

 

I edycja - 2003 r.

Tematyka konkursu „Tradycyjne potrawy kuchni wiejskiej”

Zwycięzca: Gmina Wilczyce

Potrawa - „Bidula” (potrawa przygotowana z kapusty, ziemniaków, białej fasoli, cebuli, okraszona smażonym boczkiem i cebulką).

 

II edycja - 2004 r.

Tematyka konkursu „Tradycyjne pieczywo domowe podawane z dodatkami”

Zwycięzca: Słupcza, gm. Dwikozy

Potrawa - „Chleb żytni z czarnuszka na liściu chrzanowym"

 

III edycja - 2005 r.

Tematyka konkursu „Potrawy z kaszy - tradycyjne dania kuchni wiejskiej”

Zwycięzca: Gmina Wilczyce

Potrawa - „Zawijańce po wiejsku” ( gołąbki nadziewane kaszą gryczanej i jęczmienną z dodatkiem grzybów i cebuli, polewane sosem).

 

IV edycja - 2006 r.

Tematyka konkursu „ Domowe przetwory i marynaty”

Zwycięzca: Gmina Łoniów

Zakąska - „Karp marynowany tzw. Łoniowiak” (zawekowany, wcześniej usmażony karp w zalewie z ugotowanych warzyw).

 

V edycja - 2007 r.

Tematyka konkursu „Ziemniaczane potrawy kuchni wiejskiej”

Zwycięzca: Miasto i Gmina Koprzywnica

Potrawa - „ Kugiel mieszczańki” ( placek ziemniaczany z zapieczonymi kawałkami mięsa i cebuli).

 

VI edycja - 2008 r.

Tematyka konkursu „Jabłko podstawowy składnik wiejskich dań”

Zwycięzca: Miasto i Gmina Zawichost

Potrawa - „Japconka” ( potrawa z ugotowanych, przetartych jabłek, doprawionych cukrem, śmietana i mąką, podawana z ziemniakami okraszonymi słoniną i cebulką).

 

VII edycja - 2009 r.

Tematyka konkursu „Kapusta - podstawowy składnik regionalnych potraw”

Zwycięzca: Gmina Samborzec

Potrawa - „Dziadówka” ( potrawa przygotowana na bazie kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, ziemniaków, grochu, okraszona usmażoną słoniną i cebulką)).

 

VIII edycja - 2010 r.

Tematyka konkursu „Rośliny strączkowe w lokalnej kuchni”

Zwycięzca: Miasto i Gmina Koprzywnica

Potrawa - „Groch z kapustą kwaszoną na żeberkach w pierzynce chlebowej”

 

IX edycja - 2011 r.

Tematyka konkursu „ Potrawy z drobiu w regionalnej kuchni”

Zwycięzca: Gmina Samborzec

Potrawa – „Kaczka po wiejsku”

 

X edycja - 2012 r.

Tematyka konkursu „Pierogi po wiejsku”

Zwycięzca: Gmina Dwikozy

Potrawa - „Pierogi z kaszą jaglaną z mięsem z rosołu”

 

XI edycja - 2013 r.

Tematyka konkursu „Ryby słodkowodne w regionalnej kuchni”

Zwycięzca: Gmina Łoniów

Potrawa - „Karp wędzony”

 

XII edycja - 2014 r.

Tematyka konkursu „Nabiał - podstawowy składnik wiejskich potraw”

Zwycięzca: Gmina Obrazów

Potrawa - „Serowe obłoczki”

 

Iwona Łukawska


fot. MB

 

1. Słupcza, gm. Dwikozy – „Chleb żytni z czarnuszką na liściu chrzanowym”

2. Stoisko Gminy Wilczyce 2005 r.

3. Stoisko Gminy Łoniów 2006 r.

4. Stoisko Miasta i Gminy Koprzywnica 2007 r.

5. Stoisko Miasta i Gminy Zawichost 2008 r.

6. Stoisko Gminy Samborzec 2009 r.

7. Stoisko Gminy Obrazów 2009 r.

8. Laureaci VII edycji konkursu

9. Stoisko Miasta i Gminy Koprzywnica 2010 r.

10. Stoisko Gminy Samborzec 2011 r.

11. Stoisko Gminy Dwikozy 2012 r.

12. Stoisko Gminy Łoniów 2013 r.

13. Stoisko Gminy Obrazów 2014 r.

Kalendarz
PonWtŚrCzwPiSoNie
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

BONUM PUBLICUM

Pokój gościnny

Katalog wystawy Ziemia Sandomierska w pradziejach i wczesnym średniowieczu

Górka Literacka

Programy MKiDN

Nasze recenzje

 
 
 
13402324 Unikalnych wizyt