MUZEUM ZAMKOWE
W SANDOMIERZU
Forma: drapacz z łukowatym i niskim drapiskiem
Numer inwentarzowy: MZS/AW/599
Wymiary: długość – 51 mm; szerokość – 40 mm; grubość – 8 mm
Surowiec: krzemień świeciechowski
Chronologia: neolit – kultura pucharów lejkowatych (IV tysiąclecie p.n.e.)
Kolejnym prezentowanym w danym miejscu zabytkiem krzemiennym jest wyrób z miejscowości Jasice, gm. Wojciechowice. Miejscowość ta była już wspominana przy okazji opisywania półwytworu siekiery z krzemienia pasiastego.
W przypadku tegoż znaleziska pojawia się po raz kolejny osoba darczyńcy. Idzie w tym przypadku znów o Zbigniewa Lenartowicza, który do kolekcji muzeum PTK w Sandomierzu, przed II wojną światową, przekazał bardzo dużą liczbę zabytków.
Więcej…15 września 2019 roku o godz. 14.00, na dziedzińcu zamkowym rozstrzygnięta zostanie XVII edycja konkursu kulinarnego pt. Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne. Motywem przewodnim tegorocznych zmagań kulinarnych będą Grzyby w lokalnej kuchni.
Polecamy do obejrzenia prezentację z minionych edycji konkursu.
Przedstawiciele gmin powiatu sandomierskiego zaprezentują przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością wytypowany do konkursu „produkt kulinarny”. Spotkaniu towarzyszyć będzie degustacja lokalnych smakołyków przygotowanych przez delegacje gmin. Zwycięzca zostanie uhonorowany główną nagrodą Srebrną Chochlą, sfinansowaną przez Burmistrza Miasta Sandomierza. Delegacje gmin otrzymają nagrody rzeczowe ufundowane przez Starostę Powiatu w Sandomierzu.
Tegoroczna edycja konkursu odbywać się będzie pod Patronatem: Pana Andrzeja Bętkowskiego – Marszałka Województwa Świętokrzyskiego, Pana Marcina Piwnika – Starosty Powiatu Sandomierskiego i Pana Marcina Marca – Burmistrza Miasta Sandomierza. Wszystkich serdecznie zapraszamy, wstęp wolny.
W przypadku niesprzyjających warunków pogodowych, rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w sali widowiskowej zamku sandomierskiego.
Wspierane przez iCagenda