slajd1.jpeg

MUZEUM ZAMKOWE
W SANDOMIERZU

slajd1.jpeg

Obiekt tygodnia:

Koszyczek wielkanocny - kompozycja rzeźbiarska

Koszyczek wielkanocnyAutor: Henryk Cichocki (1952-2011)
Miejscowość: Ostrowiec Świętokrzyski, l. 90. XX w.
Nr inw.: MOS/E/1667/1-5
Materiał: drewno, polichromia
Wymiary: koszyk – dł.18 cm; wys. całkowita 14,7 cm; szer. 12 cm; gł. 3 cm; wysokość pałąka 8,8 cm; jajko/pisanka – dł. 6,5 cm  
Dar pozyskany w 2019 roku 

Kompozycja rzeźbiarska wykonana w drewnie, zdobiona wielobarwną polichromią. Składa się z koszyczka z wysokim pałąkiem i czterech luźnych, różnobarwnych „pisanek”. Koszyk kształtu owalnego, wystrugany z jednego kawałka drewna, po stronie zewnętrznej pomalowany na kolor niebieski i zielony, ozdobiony dookolnymi, żółtymi kropkami oraz ornamentem roślinnym złożonym z białych główek kwiatowych z czerwonymi środkami. Małe kwiatuszki na płaskiej, zielonej krawędzi koszyka przedstawione w ujęciu schematycznym. Dookolny, płytki żłobek /po stronie zewnętrznej/ rozgranicza kolor niebieski od zielonego.

Więcej…

XVIII Edycja Konkursu pt. „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”

Wielkość liter

XVIII Edycja Konkursu pt. „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”W niedzielę 20 września br. o godz. 14.00, na Dziedzińcu sandomierskiego Zamku rozstrzygnięta zostanie XVIII edycja konkursu pt. Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne. Motywem przewodnim tegorocznych zmagań kulinarnych będą Słodkie wypieki – ciasta regionalne.

Przedstawiciele miast i gmin powiatu sandomierskiego (Dwikozy, Łoniów, Samborzec, Sandomierz, Obrazów, Koprzywnica, Zawichost) zaprezentują przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością wytypowany do konkursu słodki produkt kulinarny. Jurorzy oceniać będą nie tylko walory smakowe ciast, ale również, co jest bardzo istotne, ich pochodzenie regionalne, dobór składników, przyjętą technikę wykonania, formę prezentacji oraz estetykę gminnych stoisk. Zwycięzca konkursu zostanie uhonorowany główną nagrodą Srebrną Chochlą – ufundowaną przez Burmistrza Miasta Sandomierza. Delegacje miast i gmin otrzymają nagrody rzeczowe przygotowane przez Starostwo Powiatowe w Sandomierzu.

Tegoroczna edycja konkursu będzie odbywać się pod patronatem: Piotra Glińskiego – Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Andrzeja Bętkowskiego – Marszałka Województwa Świętokrzyskiego, Marcina Piwnika – Starosty Powiatu Sandomierskiego i Marcina Marca – Burmistrza Miasta Sandomierza. Opiekę medialną nad imprezą przyjęły: TVP 3 Kielce, Radio Kielce, Radio Leliwa, Echo Dnia, Tygodnik Nadwiślański, Świętokrzyskie Travel oraz telewizja internetowa SandomierzTV.

W przypadku niesprzyjających warunków pogodowych, rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w sali widowiskowej zamku sandomierskiego. Wszystkich serdecznie zapraszamy, wstęp wolny.

Zapraszamy do obejrzenia relacji z dotychczasowych edycji konkursu zamieszczonej na stronie internetowej Muzeum Okręgowego w Sandomierzu

(http://www.zamek-sandomierz.pl/nasze-sandomierskie-kulinaria-regionalne ) .

Opracowała: Iwona Łukawska – Muzeum Okręgowe w Sandomierzu

2020 Zaproszenie  konkurs kulinarny


REGULAMIN XVIII EDYCJI KONKURSU

„ NASZE SANDOMIERSKIE - KULINARIA REGIONALNE”

Muzeum Okręgowe w Sandomierzu, dziedziniec zamkowy,

20 września 2020 r. godz. 14.00

 

  1. Postanowienia ogólne i cel konkursu:
  2. Zakres tematyczny konkursu: „Słodkie wypieki – ciasta regionalne”.
  3. Organizatorem konkursu jest Muzeum Okręgowe w Sandomierzu, ul. Zamkowa 12,

27-600  Sandomierz. Współorganizatorzy: Starostwo Powiatowe w Sandomierzu; Gmina Miejska Sandomierz.

  1. Gminy powiatu sandomierskiego winny powiadomić (telefonicznie bądź pisemnie) Muzeum o swoim uczestnictwie w konkursie najpóźniej do dnia 10 września br.
  • adres do korespondencji:

     Muzeum Okręgowe w Sandomierzu

     XVIII Edycja Konkursu pt. „Nasze sandomierskie– kulinaria regionalne”,

  1. Zamkowa 12, 27-600 Sandomierz, tel. (15) 644 57 57 w. 28;

     e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

  1. Do oceny konkursowej każda z gmin możne zgłosić tylko jeden produkt kulinarny.
  • gmina ma obowiązek publicznie zaprezentować zgłoszony do konkursu wypiek (wystąpienie max. 5 min.);
  • jurorom należy przedłożyć przepis - odzwierciedlający składniki i sposób przygotowania zgłoszonego wypieku (przepis należy doręczyć przed rozpoczęciem prezentacji konkursowej!).
  1. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 20.09.2020 r., w siedzibie Muzeum Okręgowego
    w Sandomierzu.
  2. Uczestnicy konkursu:
  3. Konkurs adresowany jest do przedstawicieli miast i gmin powiatu sandomierskiego.

III. Nagrody:

  1. Prezentację konkursową oceniać będzie Komisja Konkursowa powołana przez organizatora.
  2. Nagrodą główną konkursu jest „Srebrna Chochla”.
  3. Organizatorowi konkursu przysługuje prawo przyznania dodatkowych nagród.
  4. Decyzja Komisji Konkursowej jest ostateczna i nie przysługuje od niej odwołanie.
  5. Kryteria oceny:
  6. Pochodzenie regionalne potrawy.
  7. Dobór składników.
  8. Sposób przygotowania potrawy.
  9. Walory smakowe.
  10. Forma prezentacji i estetyka stoiska.
  11. Ochrona Danych Osobowych:

Dane osobowe uczestników konkursu będą przetwarzane wyłącznie do celów związanych z organizowaniem Konkursu przy zachowaniu zasad określonych w ustawie o ochronie danych osobowych.

  1. Uwagi końcowe:
  2. Biorący udział w konkursie potwierdzają, że wyrażają zgodę na zasady Konkursu zawarte w niniejszym Regulaminie i w pełni je akceptują.
  3. W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem decyzja należy do Organizatora.

Wirtualny spacer po wystawie OD PIASKU DO SZKŁA

7 MKiDN

10 patriotyzm

4 tripadvisor

Krzemień pasiasty w biżuterii i małych formach złotniczych

5 Bonum Publicum

5 Bonum Publicum

6 Pamiętnik Sandomierski

Godziny otwarcia Muzeum:

W sezonie turystycznym 
(1 kwietnia - 30 września)

 bip muz

Cennik biletów:

Bilet normalny: 20 zł
Bilet ulgowy: 12 zł
Bilet grupowy normalny z przew. MZS: 15 zł
Bilet grupowy ulgowy z przew. MZS: 10 zł
Bilet rodzinny (maks. 5 osób (2+3): 55 zł

 

 

 dostepnosc

© 2022 Muzeum Zamkowe w Sandomierzu. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Łącznie ilość odwiedzin:13374017

Obecnie na stronie 415 gości